Se utilizează în: dezinfectarea cavității bucale și faringelui, în cazul bolilor inflamatorii și infecțioase, cum ar fi amigdalite, faringite, gingivite, parodontoză, stomatită, glosită, afte, de asemenea, pentru dezinfectare înainte și după amigdalectomie, extracție dentară și a altor intervenții chirurgicale în cavitatea bucală, combaterea halenei, tratamentul de susținere a amigdalitei streptococice concomitent tratamentului cu antibiotice.
Luați întotdeauna acest medicament conform indicațiilor din acest rospect sau indicațiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
- Întrebați farmacistul dacă aveți nevoie de mai multe informații sau recomandări.
- Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.
- Dacă după 5 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.
1. Ce este Faringospray şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să știţi înainte să utilizaţi Faringospray
3. Cum să utilizaţi Faringospray
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Faringospray
6. Conţinutul ambalajului și alte informaţii
Faringospray face parte din grupul medicamentelor utilizate în tratamentul local al infecţiilor şi
inflamaţiilor gurii şi faringelui.
Se utilizează în: dezinfectarea cavității bucale și faringelui, în cazul bolilor inflamatorii și infecțioase, cum ar fi amigdalite, faringite, gingivite, parodontoză, stomatită, glosită, afte, de asemenea, pentru dezinfectare înainte și după amigdalectomie, extracție dentară și a altor intervenții chirurgicale în cavitatea bucală, combaterea halenei, tratamentul de susținere a amigdalitei streptococice concomitent tratamentului cu antibiotice.
Faringospray spray este utilizat la adulți și copii cu vîrsta peste 8 ani.
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la hexetidină sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
- dacă aveți laringită, din cauza laringospasmului posibil;
- dacă aveți faringită uscata atrofică;
- la copii cu vârsta sub 8 ani.
Înainte să utilizați Faringospray, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Indicaţiile terapeutice nu justifică un tratament prelungit, datorită riscului de apariţie a dezechilibrelor florei microbiene bucofaringiene.
Tratamentul trebuie reevaluat de către medic dacă simptomele persistă după 5 zile şi/sau sunt
asociate cu febră.
A se respecta dozele şi durata tratamentului (vezi pct. 3).
Acest medicament conţine o cantitate mică de alcool etilic (etanol) <100 mg per doză.
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Nu sunt cunoscute interacţiuni a preparatului Faringospray cu alte medicamente și alte forme de interacţiune.
Faringospray se administrează după mese.
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămîneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Nu există suficientă experiență de utilizare a produsului Faringospray în timpul sarcinii și perioadei de alăptare. Prin urmare, este necesar să se ia în considerare riscurile și beneficiile potențiale înainte de tratament și doar pentru a indica preparatul dacă este absolut necesar.
Nu se recomandă de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje timp de 30 minute după administrarea preparatului.
Preparatul conține etanol, prin urmare utilizarea de către această categorie de persoane poate denatura testul la alcool.
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Mod de administrare
Administrare bucofaringiană.
De pe flacon se scoate capacul de protecție. Capătul liber al dispersorului se introduce în cavitatea bucală și se presează pe capul flaconului timp de 1-2 sec.
În timpul administrării preparatului flaconul se va ține vertical!
Adulţi şi copii cu vârsta peste 8 ani
Se administrează o doză (o pulverizare) de două ori pe zi, preferabil dimineaţa şi seara, după mese; la nevoie, doza se poate creşte până la maxim 2 pulverizări de 3 ori pe zi.
Hexetidina aderă la suprafaţa mucoaselor, ceea ce duce la un efect pe termen lung. De aceea, se recomandă administrarea după mese.
Durata tratamentului nu trebuie să depăşească 5 zile consecutive. Prelungirea tratamentului peste acest interval se poate face numai la recomandarea medicului.
Vârstnici
Se recomandă aceleaşi doze ca la adulţi.
În cazul în care v-aţi administrat o doză mai mare decît cea recomandată, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Întreruperea prematură a tratamentului nu vă afectează în mod direct, dar este posibil ca vindecarea afecţiunii pentru care aţi utilizat Faringospray să apară mai târziu. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de întreruperea tratamentului.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Următoarele reacții adverse au fost raportate la administrarea de hexetidină:
Reacţiile adverse sunt clasificate în conformitate cu convenția MedDRA după clase de sisteme și organe în funcţie de frecvenţă, după cum urmează: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 şi <1/10), mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100), rare (≥1/10000 şi <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu pot fi estimate din datele disponibile).
Tulburări ale sistemului imunitar: cu frecvență necunoscută – reacții alergice manifestate prin congestie, edem, vezicule, pseudomembrană, ulcerații și sîngerări care pot să apară în locul aplicării locale, de asemenea, este posibilă dezvoltarea laringospasmului, edemului laringian sau bronhospasmului, provocând tulburări de respirație.
Tulburări ale sistemului nervos: rare – alterarea gustului, modificarea senzației olfactive.
Tulburări gastrointestinale: cu frecvență necunoscută – senzație de arsură a mucoasei orale (tranzitorie, dispare în scurt timp).
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.
Raportînd reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.
A se păstra la temperaturi sub 25°C. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină şi umiditate. A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor!
Nu utilizaţi Faringospray după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
- Substanța activă este hexetidină. 1 ml soluție conţine hexetidină-1,92 mg.
- Celelalte componente sunt: zaharină sodică, ulei de eucalipt, ulei din flori de portocal, ulei de mentă, levomentol, salicilat de metil, glicerol 85%, etanol 96%.
Medicamentul se prezintă sub formă de lichid transparent, incolor sau slab gălbui cu miros specific de etanol și uleiuri eterice.
Faringospray este disponibil 30 ml în flacoane din sticlă etanşate ermetic prin intermediul unui ajustaj cu valvă de pulverizare şi căpăcel transparent.
Câte 1 flacon împreună cu prospectul pentru consumator/pacient în cutii de carton.